2e Proefinundatie Hooge Boezem (Doove Gat) bij Haastrecht. 1 t/m 5 febr 2020
Al eerder in augustus 2014 is de Hooge Boezem bij Haastrecht via het inlaten van water uit de Vlist via een duiker een paar dagen onder water gezet als proef om te zien of het inunderen gaat zoals bedoeld vanuit de planopstelling door het Waterschap de Stichtse Rijnlanden om dit poldertje te gebruiken als retentiegebied bij ernstige wateroverlast. De 2e keer kon het grootste deel van het water ingelaten worden via het inmalen van Vlistwater door de gerestaureerde watermolen. Het inmalen van water met de watermolen startte op 1 februari 2020.
Op 4 februari 2020 vertelde de vrijwillige molenaar mij dat de waterstand van de Hooge Boezem door het inmalen met de watermolen ruim 32 cm was gestegen. De bedoeling was om naar een waterstandsverhoging van ongeveer 40 cm te gaan maar dat lukte niet helemaal. Dat hield verband met de lage waterstand van de Vlist. Door die lage waterstand kon ook maar een beperkte hoeveelheid extra aanvullend water worden ingelaten via de bestaande directe inlaat vanuit de Vlist.
Om dat probleem te tackelen is via de inlaat bij het gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht water vanuit de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel naar de Vlist ingelaten. Daardoor bleef de inlaatcapaciteit van de hoeveelheid in te malen water met de watermolen in ieder geval in belangrijke mate gewaarborgd. Het inmalen van water met de watermolen is tot en met 5 februari 2020 uitgevoerd.
Het piekwaterbergingsgebied is aangelegd om in tijden van zeer hoog water op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel, maximaal 73.000 m3 water te kunnen bergen op de Hooge Boezem.
6 februari 2020 is weer begonnen het water langzaam af te voeren via een duiker naar de aangrenzende polder Keulevaart.
Bij de inlaat van de watermolen op 1 februari 2020 omstreeks 13.00 uur. Windkracht 5 dus de wieken gaan snel rond en de inlaat van Vlist-water gaat zeer voorspoedig..
Fotoalbum: Hooge Boezem 1 t/m 7 febr 2020 TIJDELIJKE INUNDATIE
2 Februari 2020 omstreeks 16.00 uur. De waterstand op de plas is flink omhoog gekomen. Een 12-tal scholeksters waarvan hier 5 afgebeeld zaten op het laatste eilandje wat nog een beetje boven water uitstak. Een groep van 80 wulpen vloog luid roepend boven de plas maar de wulpen verdwenen weer de Krimpenerwaard in omdat ze maar moeilijk een geschikte plek konden vinden om te gaan zitten.
3 Februari 2020 omstreeks 15.30 uur. De waterstand op de plas is nog weer verder omhoog gebracht. Een 8-tal scholeksters zat op het laatste stukje eilandje wat nog een beetje boven water uitstak. Ongeveer 150 wulpen, waarvan een deel op de achtergrond is te zien zaten op het laatste deel van een perceel grasland wat nog iets boven het water uitkwam. Veel onrust onder de wulpen die regelmatig opvlogen en luid roepend rondjes vlogen om daarna weer in te vallen.
Een deel van de ca. 150 wulpen op 3 februari 2020 op de Hooge Boezem op een stukje grasland wat nog amper boven water uitstak.
5 Februari 2020 werden de eerste twee grutto's gezien op de Hooge Boezem tussen de kieviten, scholeksters en smienten. Hier een van de twee grutto's.
Fotoalbum: Hooge Boezem, het weer aflaten van water 7 t/m 11 februari 2020
7 Februari 2020 werd begonnen met het aflaten van het water via een duiker de aangrenzende polder Keulevaart in. Op 9 februari werd de waterstandsdaling echt goed zichtbaar door het weer langzaam boven water verschijnende grasland. Een aanvullend fotoverslag is gemaakt terwijl er een forse storm raasde over Nederland en de Hooge Boezem.
11 februari 2020 waaide het nog steeds hard, ongeveer windkracht 7-8. De waterstand was weer flink verder gezakt en delen van de Hooge Boezem zaten nu in de plasdras-fase. Een groep van 40 grutto's waartussen zeker 5 IJslandse grutto's zat noordelijk van het wandel-werkpad tezamen met een 60-tal wulpen.
Een flinke groep van grutto's en wulpen zat op 11 februari 2020 in graslanden noordelijk van het wandel-werkpad Het ging om ca. 60 wulpen en 40 grutto's. Tussen de grutto's ook zeker 5 exemplaren van de IJslandse grutto en twee grutto's met gekleurde ringen.