Dotters
Het gaat (weer) wat beter met de dotterbloem binnen het Reeuwijkse reservaatgebied van Staatsbeheer
Dotterbloemen in de polder Oukoop in slootkant bij een veenput tezamen met gele lis. Foto's: 16 april 2018
Geel lintje dotters in de polder Sluipwijk in Reeuwijk. Foto: 17 april 2018
Langs slootkanten begint zich al voorzichtig weer een geel lint te ontwikkelen. Polder Sluipwijk. 12 april 2015.
Dotterontwikkelingen
Zo'n 40 jaar geleden kleurden veel slootkanten van graslanden in het Groene Hart in het voorjaar geel van de bloeiende dotters. Tot voor kort waren de meeste dotters vrijwel overal verdwenen dan wel sterk achteruit gegaan. Op agrarische graslanden is dat nog steeds zo, maar sinds enkele jaren is er in het reservaatgebied van Staatsbosbeheer rond Reeuwijk weer sprake van herstel. Weliswaar nog geen geelgekleurde aaneengesloten linten van dotterbloemen langs oevers maar verspreid verschijnen steeds meer bloeiende pollen ten teken dat de soort zich licht begint te herstellen.
Het herstel wordt in belangrijke mate veroorzaakt door een ander type slootkantbeheer wat Staatsbosbeheer voor de najaarschouw heeft ingezet. Het (mechanische) slootkantonderhoud wordt nu al een aantal jaren uitgevoerd met de maaikorf waarbij de oever- en slootvegetatie wordt afgemaaid en aan de bovenkant van de oever wordt gedeponeerd. Het wortelgestel van oever- en moerasplanten blijft daardoor gespaard. Door dit type beheer wordt de aanwezige vegetatie ontzien en tegelijkertijd worden de oevers breder en komen wat lager te liggen waardoor vochtminnende plantensoorten als gele lis en scherpe zegge zich goed kunnen ontwikkelen.
Door de lager liggende oevers t.o.v. het bestaande waterpeil neemt de kans dat dotters (en andere moerasplanten) zich kunnen vestigen toe. De zaden van dotters en zeggesoorten als scherpe zegge hebben luchtkamertjes, ze zijn luchtgevuld waardoor ze blijven drijven. Valt het zaad na de bloei in het water dan worden ze door stroming en windinvloeden verplaatst waarbij de kans groot is dat zich kunnen vestigen op geschikte laag gelegen kale oevers. En dat is dus nu gaande en is de oorzaak waardoor de dotter zich (weer) aan het uitbreiden is in de reservaten in Reeuwijk.
Omdat de dotter uit het Reeuwijkse polderlandschap dreigde te verdwijnen hebben Staatsbosbeheer en Adviesburo De Watersnip een aantal dotterplanten uitgepoot met als doel de soort een kans te geven zich te herstellen. Een goed initiatief. Inmiddels heeft de natuur het heft weer in handen genomen en kan de dotter zich weer op een natuurlijke manier uitbreiden.
Close up van bloemen van de dotterbloem.
Wat hogere waterstanden in combinatie met brede laaggelegen oevers en aangepast maaikorfbeheer zijn gunstig als
groeiplaats voor dotters.Reservaat Benschopper Boezem in de Lopikerwaard.