De zeldzame Dwergkuif eend
De zeldzame en in zijn voortbestaan bedreigde dwergkuif eend
Eenden met een kuif.
Deze oudhollandse gekuifde eenden komen voor in twee vormen. De grote kuif eend, meestal in het wit voorkomend, en de dwergkuif eend welke iets kleiner is dan de wilde eend. Deze komt voor in allerlei kleurstellingen met prachtige grote kuiven.
Vrouwtje dwergkuif eend met mooie kuif. Foto: 29 maart 2019 polder Stein Noord.
Volgens de Nederlandse Standaard voor sier- en watervogels heet dit ras: dwergkuif eend.
Een kleine sierlijke eend met afgeronde lichaamsvorm.
Drie dwergkuif eendenkuikens van een moedereend geboren met een kuif. Drie stuks met kuif van een legsel is bijzonder zeldzaam. Meestal is dat er hooguit een of, en dat is ook al zeldzaam, twee. Foto: 15 mei 2020.
Geschiedenis
Deze eenden behoren tot de oudste Nederlandse pluimveerassen. Men vermoedt dat de oorsprong in Indonesië ligt, waar de Balie-eend ook een kuif draagt. Zeker is dat kuif eenden in Nederland in de loop der jaren door kweken zijn geperfectioneerd. De 17e eeuwse schilder Jan Steen schilderde deze witte, bonte en wildkleurige gekuifde eenden graag op zijn hoenderhofachtige schilderijen. Doordat deze kuif eendeen vooral door ons Koningshuis gehouden werden (o.a. op Paleis het Loo), noemde men deze eend ook wel koningseend of krooneend.
Tegenwoordig worden er nog maar een paar honderd kuif eenden in Nederland gehouden door een beperkt aantal fokkers. Ook in Reeuwijk zag je in het verleden wel dit soort eendjes. Ze werden gebruikt bij de waterwildjacht in het plassengebied. De laatste exemplaren die ik er zag heb ik gefotografeerd in Oktober 2017 en waren van Kees Verkaik. Naast het specifieke vanwege het hebben van een kuif was er ook nog een andere goede eigenschap. Ze kwaakten goed hetgeen belangrijk was bij de jacht om wilde eenden te lokken.
Deze eend met kuifje is meer van het type grote kuifeend en behoort tot de loopeenden. Zwom rond bij de Hooge Boezem bij Haastrecht. Foto: 22 april 2020