Vacantie 14 t/m 23 april 2025. Baarland (Zeeland Zuid-Beveland) en Wouw (Brabant)


Een combinatie vakantie gemaakt van 9 dagen. Het eerste verblijf was een midweek in een vakantiehuisje in Baarland (Zeeland Zuid Beveland). Het tweede verblijf was vijf dagen in Wouw in het huis van mijn schoonzoon Joris/dochter Lianne waar we op de dieren pasten.
De vakantie doorgebracht met het maken van diverse wandelingen in en bij natuurgebieden, en mooie stadjes bezoeken zoals Veere en Goes (Zeeland) en Oudenbosch en Bergen op Zoom (Brabant).  Ook een lange wandeling van zo'n drie uur gemaakt in de Wouwse Plantage.
Als enthousiast natuur- en landschapsfotograaf kon het niet anders dat de nodige foto's zijn gemaakt. Vanwege de aanwezigheid van een  kolonie van zwartkopmeeuwen in een inlaag langs de Westerschelde werd het natuurgebied (Inlaag Jacobspolder) meerdere keren bezocht. 


Inlaag Sint Jacobspolder (Zeeland Zuid Beveland)

Aan de zuidrand van Zuid-Beveland, vlakbij Baarland, is in 2007 een nieuw natuurgebied aangelegd. Ter compensatie van de natuur die verloren gaat door het uitdiepen van de Westerschelde. Door de verdieping wordt de stroming groter en brokkelt buitendijkse natuur aan de Westerschelde af. De twee belangrijkste doelen bij de aanleg van dit gebied waren hoogwatervluchtplaats voor steltlopers en broedgebied voor kustbroedvogels. Het gebied wordt volop gebruikt door kustbroedvogels. Vogels als bontbekplevier, strandplevier en kluut zijn er uitgebreid op zoek naar wormen, kreeftjes en kokkels. Er broedt een flink aantal paartjes kluut. Ook een grote kolonie kokmeeuwen waartussen diverse paren zwartkopmeeuw. Strandplevier, kleine plevier bontbekplevier zijn hier ook broedvogel. Het gebied ligt pal naast camping Scheldeoord Zuidelijk van Baarland. Vanaf de Zeedijk kijkt u uit over het gebied. Dit gebied valt onder Natura 2000.


Overzicht inlaag Sint Jacobspolder gelegen tegen de zeedijk Westerschelde zuidelijk van het dorp Baarland.



Inlaag Sint Jacobspolder Zeeland Zuid-Beveland. Deze inlaag ligt tegen de zeedijk langs de Westerschelde aan.
Bijzonder is de broedkolonie van zwartkopmeeuwen tussen de kokmeeuwen broedkolonie. Foto's: 14/15 april 2025







Zwarte ruiter in zomerkleed. 

Knolboterbloem op helling zeedijk langs de Westerschelde. Een belangrijk kenmerk zijn de naar beneden omgeslagen kelkblaadjes onder de bloem.


Kluten en kluut nestelend


Grauwe ganzenpaar met kuikens


Stadjes Veere en Goes (Zeeland)

Fotoalbum


Inlaag 2005 (Zeeland Zuid Beveland)

Bij de aanleg van de Westerscheldetunnel is bepaald dat in de Ellewoutsdijkpolder natuur gecompenseerd zou worden. Hierdoor ontstond een nieuw natuurgebied van 35 hectare: Inlaag 2005. Bij de nieuw afgegraven inlaag is een agrarische nederzetting uit de Romeinse tijd blootgelegd.


Graspieper. Opvallend veel graspiepers zittend op paaltjes.

Tureluur zittend op paaltje. Was totaal niet schuw. Gefotografeerd met de telefoon.


Lepelaars


Bergeenden rustend op bouwland


Zwaakse Weel natuurgebied (Zeeland Zuid Beveland)

Is een van de grootste natuurgebieden in de Zak van Zuid Beveland. Mooie Zeeuwse natuur met een brede kreek, akkers waarop oude gewassen worden geteeld, een hoogstamboomgaard en een korenmolen.



Natuurgebied Zwaakse Weel

Kruisingsvorm gans.
Tamme gans X grauwe gans


Grauwe ganzenpaar met kuikens




Kleine zilverreiger vissend bij plasje


Korenmolen aan de rand van het natuurgebied


Kasteel van Wouw (Brabant)

Fotoalbum


Oudenbosch (Brabant) Basiliek e.o.

Oudenbosch is vooral bekend vanwege de grote, tussen 1865 en 1892 gebouwde, Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara. Het ontwerp is geïnspireerd door twee kerken in Rome. De koepel van de basiliek is een (verkleinde) kopie van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek en de voorgevel is een kopie van de voorgevel van de Sint Jan van Lateranen. Als in Rome een nieuwe paus wordt gekozen, zoals nu gaat gebeuren , is dit ook bij deze kerk te zien door de witte rook uit de schoorsteen. Ook is Oudenbosch bekend door de verschillende katholieke passionaten zoals die van Sint Anna. De opleiding tot geestelijke zoals pastoor/kapelaan gebeurde vroeger
(en wellicht ook nog heden ten dagen) in Oudenbosch.


Fotoalbum


Oudenbosch (Brabant) Arboretum

Twee werelden komen in Oudenbosch samen, die van het rijke Roomse leven en die van boomkwekers. Arboretum Oudenbosch is als voormalige kloostertuin de groene parel in het rijke religieus erfgoed van Oudenbosch. De boomkwekers die zich vestigden op de rand van klei en zand, specialiseerden zich in het kweken van laanbomen. Het ontwerp van de tuin is dan ook gebaseerd op enkele markante lanen die de tuin doorsnijden. In ruim dertig jaar is botanische tuin Arboretum Oudenbosch uitgegroeid tot een volwassen tuin van ca. 4 ha, een oase van rust en is met de omvangrijke collectie Aesculus een bron van kennis. De verzameling tuin- en wilde planten is prachtig en de moeite van het fotograferen waard.


Eenbes


Heermoes in bloei


Rode Pavia


Witte Pavia

Witte Pavia (close up)

Wildemanskruid


Verschillende azalia soorten in bloei


Vaantjesboom (of zakdoekenboom)


Valse tulpenboom (magnoliasoort)


Wouwse Plantage (Brabant)

Wandeling gestart bij Natuurpoort Wouwse Plantage

Lange wandeling van ca. 3 uur gemaakt over bospaden van het landgoed Wouwse Plantage. Wandeling loopt over harde paden en een klein deel over een onverhard pad. Door het gebied “De Zeezuiper”, landgoed Zoomland, landgoed Wouwse Plantage en het Derde Wereld Bos. 



Hopklaver

In voorgaande eeuwen is er veel turf gewonnen in de omgeving 


Leuke slingerende bospaadjes

Modderig pad met plankiers

Oude laanbomen


Gele brem in bloei

Aanplant zomereiken (beschermd tegen reeënvraat


Lijsterbes in vrucht

Blad van de meelbes.
Sorbus aria, ook bekend als meelbes, is een inheemse lijsterbes met grote, witviltige bladeren en oranjerode bessen.